Στο διάστημα από τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020 έως και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε στην ΑΔΙΣΠΟ, το Σχολείο Προσανατολισμού Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ.

Το Σχολείο πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΑΔΙΣΠΟ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ) και υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Άμυνας και Ασφάλειας. Το Σχολείο διεξήχθη στην αγγλική γλώσσα.  Κατά τη διάρκεια του Σχολείου έγιναν εισηγήσεις από διπλωμάτες, στρατιωτικούς, καθηγητές Πανεπιστημίου, εκπροσώπους Διεθνών Οργανισμών και Φορέων της Ε.Ε. Η Διευθύντρια της ‘Εδρας, κυρία Μπέλλου Φωτεινή, αγόρευσε τον εναρκτήριο λόγο του Σχολείου στις 10 Φεβρουαρίου, καθώς συμμετείχε και στη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης την ίδια ημέρα. Στις 13 Φεβρουαρίου μίλησε στο Σχολείο σχετικά με “Gender Awareness: The Women, Peace and Security Agenda”.

Το Κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, πραγματοποίησε το 5ο Ελληνοτουρκικό Συμπόσιο Νέων ηγετών  για την Ασφάλεια στην Καβάλα, στις 4-7 Δεκεμβρίου 2019 σε συνεργασία με το δίκτυο Navarino και το Ίδρυμα Friedrich Naumann για την ελευθερία. Η Διευθύντρια της Έδρας, κυρία Μπέλλου Φωτεινή, μίλησε στο συμπόσιο σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το θεματολόγιο Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια.  

Στις 02-06 Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε Σχολείο Πολιτισμικής Ικανότητας στο Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης Ειρήνης, στην Κρηστώνη, στο Κιλκίς. Σκοπός του Σχολείου ήταν να παρέχει στους συμμετέχοντες την επίγνωση των πολιτισμικών αξιών και αντιλήψεων καθώς επίσης και τη γνώση θρησκευτικών θεμάτων και ζητημάτων φύλου. Το σχολείο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα  του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας και Ασφάλειας (ESDC)

Το πρώτο Θερινό Πανεπιστήμιο πραγματοποιήθηκε στις 8 με 12 Ιουλίου 2019 στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Βελγίου, στις Βρυξέλλες. Η διαμόρφωση συμμετοχής επέτρεψε τη διεξαγωγή εμπεριστατωμένων επιστημονικών συζητήσεων σχετικά με τα επίκαιρα θέματα και τις προκλήσεις της ΚΠΑΑ και την ανταλλαγή εμπειριών και βέλτιστων πρακτικών στις μεθοδολογίες έρευνας. Οι Διδακτορικοί Υποψήφιοι της ΚΠΑΑ, οι οποίοι εξέφρασαν υψηλό επίπεδο ικανοποίησης από την εκδήλωση και την πρωτοβουλία και προετοιμάζουν μια συλλογική δημοσίευση με βάση τις εξελίξεις αυτών των επιστημονικών ανταλλαγών, υπό την επίβλεψη των Διευθυντών, της Επίκουρης Καθηγήτριας Φωτεινή Μπέλλου και του Κυρίου Συμεών Ζάμπα, και το Ινστιτούτο Μελετών Ασφάλειας της ΕΕ.

Η κάτοχος της Έδρας συμμετείχε στο Σχολείο προσανατολισμού σχετικά με την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Ευρωπαϊκό Κολέγιο Ασφάλειας και Άμυνας. Το μάθημα διεξήχθη στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου στη Θεσσαλονίκη από τις 25 Φεβρουαρίου μέχρι την 1η Μαρτίου 2019. Στο Σχολείο συμμετείχαν διπλωμάτες, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, στρατιωτικό προσωπικό, αστυνομικοί, ακαδημαϊκοί και φοιτητές. Ο κύριος στόχος του ήταν να ξεκινήσει τη συζήτηση σε θέματα που σχετίζονται με την επίτευξη βελτιωμένων δυνατοτήτων και λειτουργικής αποτελεσματικότητας στον τομέα της ευρωπαϊκής ασφάλειας. Ένας από τους κύριους πυλώνες αποτέλεσε το φύλο.

Το Κέντρο Αριστείας Jean Monnet του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με θεματική Research on Crucial Issues of European Integration, διοργάνωσε το 3ο Διεθνές Θερινό Σχολείο της Έδρας με τίτλο “The area of freedom, Security and Justice of the European Union” στις 31 Αυγούστου – 4 Σεπτεμβρίου 2018  στην Αίθουσα Συνεδρίων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη. Η Διευθύντρια της Έδρας, κυρία Μπέλλου Φωτεινή, παρουσίασε την εισήγηση της με τίτλο “New security challenges in European Security”.

Το Συνέδριο Νομικών του ΝΑΤΟ 2018, συνδιοργανώθηκε από τη συμμαχική διοίκηση Supreme Headquarters Allied Powers Europe (SHAPE) και το Nato Rapid Deployable Corps-Greece (NRDC/GR), υπό την αιγίδα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, από 7 έως 10 Μαΐου 2018, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλονίκη. Η Διευθύντρια της Έδρας, κυρία Μπέλλου Φωτεινή, εκφώνησε την ομιλία της με τίτλο “Engaging a gender perspective in building resilient societies”, σε πάνελ της θεματικής “Women, Peace and Security. Working on resilience within society”.

Το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Επιχειρήσεων Υποστήριξης της Ειρήνης πραγματοποίησε το Σχολείο Στρατιωτικών Παρατηρητών ΟΗΕ, τον Μάιο 2018 στο Στρατόπεδο ΠΑΠΑΘΕΟΦΙΛΟΥ, στην Κρηστώνη, Κιλκίς, διάρκειας 3 εβδομάδων, με συμμετοχή 33 Ελλήνων και αλλοδαπών Αξιωματικών, υπαξιωματικών, μελών Σωμάτων Ασφαλείας και ιδιωτών από 8 χώρες (Αρμενία, Ελλάδα, ΗΑΕ, Γαλλία, Κίνα, Κύπρος, Πολωνία και Ζάμπια). Η Διευθύντρια της Έδρας, κυρία Μπέλλου Φωτεινή, πραγματοποίησε σεμινάριο με θέμα το Φύλο.

Το 9ο Ετήσιο Συνέδριο του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής του ΝΑΤΟ με τίτλο “Fostering Projection of Stability through Maritime Security: Achieving Enhanced Capabilities and Operational Effectiveness” διοργανώθηκε στις 5-7 Ιουνίου 2018 στον Κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη. Στο συνέδριο συμμετείχαν 125 εκπρόσωποι από 23 κράτη και διεθνείς οργανισμούς, καθώς και εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και επιχειρηματικής κοινότητας και στόχος του ήταν να προσφέρει ευκαιρίες για να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με την επίτευξη βελτιωμένων δυνατοτήτων και λειτουργικής αποτελεσματικότητας στον τομέα της ασφάλειας στη θάλασσα.