Οι δράσεις της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια: Οικοδόμηση Δυνατοτήτων και Ανθεκτικότητας μέσω της Εκπαίδευσης και της Έρευνας» υποστηρίζονται από μία ομάδα ασκούμενων.
Προκήρυξη Θέσεων Πρακτικής Άσκησης
Οι αιτήσεις πρακτικής άσκησης για το 2020 είναι κλειστές.
Ενδεικτικά, τα καθήκοντα τα οποία καλείται να διεκπεραιώσει ο/η ασκούμενος/η είναι υποστήριξη στη διεξαγωγή ερευνητικού έργου, στη συγγραφή υλικού, ιστολογίων, ή άλλων συναφών ερευνητικών κειμένων, επιμέλεια και μετάφραση κειμένων, υποστήριξη στη διοργάνωση συνεδρίων και σχετικές διοικητικές ενασχολήσεις.
Η πρακτική άσκηση είναι μη αμειβόμενη και ο/η ασκούμενος/η συμφωνεί να διεκπεραιώσει τις σχετικές υποχρεώσεις του/της στο πλαίσιο εθελοντικής εργασίας. Έχει διάρκεια τριών (3) μηνών, με απαιτούμενη εβδομαδιαία φυσική παρουσία έξι (6) ωρών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και με δυνατότητα ανανέωσης με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις. Μετά την ολοκλήρωση της πρακτικής άσκησης, ο/η ασκούμενος δικαιούται να λάβει σχετική βεβαίωση, υπό την προϋπόθεση διεκπεραίωσης των καθηκόντων που του/της έχουν ανατεθεί.
Οι Ασκούμενοι
Η Αννέτα είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια Στρατηγικών Σπουδών & Διεθνούς Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. ‘Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης & Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, με ειδίκευση στην Κοινωνική Πολιτική & Διοίκηση. Παράλληλα φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Northampton στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέσω του προγράμματος Erasmus+. Ακόμη, παρακολούθησε το Olympia Summer Academy, που διεξήχθη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Yale και από όπου έλαβε υποτροφία. Έχει ασχοληθεί εκτενώς με ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, όχι μόνο μέσα από τη συμμετοχή της σε πληθώρα σεμιναρίων και προσομοιώσεων, αλλά και μέσω της ανάμειξής της στον τομέα του εθελοντισμού. Υπήρξε πρόεδρος των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών (JEF) Ελλάδος, εθελόντρια στο Europe Direct Κομοτηνής και ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Κομοτηνής. Την ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο τομέας που αφορά στη λήψη αποφάσεων και στην άσκηση πολιτικής, όπου έχει δραστηριοποιηθεί σε επαγγελματικό κυρίως επίπεδο. Ταυτόχρονα, έχει εργαστεί στον τομέα της δημοσιογραφίας. Μιλά άπταιστα αγγλικά και γερμανικά. Στον ελεύθερό της χρόνο ασχολείται με τη μουσική.
Η Αγγελική είναι απόφοιτη του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Επίσης έχει φοιτήσει για ένα εξάμηνο στο University of Pecs στην Ουγγαρία. Έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια και ημερίδες ενώ έχει συμμετάσχει σε συνέδρια προσομοίωσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών . Μιλάει την αγγλική και γαλλική γλώσσα. Ήταν ενεργό μέλος για 3 συνεχόμενες χρονιές στο project “Διάλογος – Προσομοίωση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας” στο πλαίσιο του οποίου δημιούργησε το website και συνέβαλε στη διαχείριση των social media. Σήμερα, εργάζεται ως ιδιωτική υπάλληλος με καθήκοντα – μεταξύ άλλων– το digital marketing και τη γραφιστική. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη μουσική και τη φωτογραφία.
Η Δανάη είναι απόφοιτη του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Από το πρώτο έτος της σχολής ασχολήθηκε με προσομοιώσεις του ΟΗΕ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει πολλά συνέδρια και σεμινάρια με θέματα βασισμένα στην ασφάλεια, την επίλυση συγκρούσεων, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Δίκαιο. Έχει λάβει μέρος στην εικονική δίκη κατά την διάρκεια του μαθήματος Δίκαιο της Ε.Ε. I: οι θεσμοί και ο πολίτης (μάθημα Έδρας Jean Monnet). Μιλάει αγγλικά και μαθαίνει γαλλικά και ισπανικά. Τα ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν τον εθελοντισμό, τη μουσική και λογοτεχνικά βιβλία.
H Αναστασία διανύει το τέταρτο έτος των σπουδών της στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Έχει εκπονήσει την πρακτική της στη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μειονοτήτων, Προσφύγων και Μεταναστών του Υπουργείου Εξωτερικών, έχει αναγορευτεί Ηγέτιδα της Νεολαίας από τη Μόνιμη Αποστολή της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη στη Βιέννη και έχει συμμετάσχει σε παγκόσμια φόρα των Ηνωμένων Εθνών. Έχει υπάρξει ασκούμενη στο Ινστιτούτο Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Αμυντικών Αναλύσεων και ταυτόχρονα είναι Συνεργάτης-Ερευνήτρια στο EUSecurityWatch-spot του Jean Monnet Project EUVadis. Έχει λάβει μέρος σε πληθώρα σεμιναρίων, συνεδρίων, ημερίδων και προσομοιώσεων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, έχει παρακολουθήσει μαθήματα στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Άμυνας και Ασφάλειας για την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, καθώς και μαθήματα Πρόληψης της Ριζοσπαστικοποίησης στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και μιλάει άπταιστα αγγλικά και γαλλικά. Στην Έδρα UNESCO εκτός από Βοηθός Ερευνήτρια, εργάζεται και ως Συνεργάτης-Διαχειρίστρια Έργου για τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας στο έργο Erasmus+ «Προσδοκίες Ζωής».
Ο Σταύρος εισήχθη στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας το 2018, με σειρά επιτυχίας 2η. Καθ’ όλη τη διάρκεια των σπουδών του, συμμετείχε ενεργά σε πληθώρα συνεδρίων, προσομοιώσεων, εθελοντικών δράσεων και οργανισμών της Κοινωνίας των Πολιτών. Έχει εργαστεί, με τη μορφή πρακτικής άσκησης, για τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, για το NATO Rapid Deployable Corps Greece ως Πολιτικός Σύμβουλος (POLAD), για το Κέντρο Έρευνας Δημοκρατίας & Δικαίου, για τον Όμιλο UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης, καθώς και για το Vouliwatch. Διαθέτει επίσης μεγάλο αριθμό πιστοποιήσεων από το ΝΑΤΟ σε θέματα που άπτονται των συγκρούσεων, της ασφάλειας και της επικοινωνίας. Διαθέτει επαγγελματική γλωσσική επάρκεια τόσο στα Αγγλικά όσο και στα Γαλλικά.