Το EU Security Watch-Spot του έργου Jean Monnet “Enhancing the Debate about Intercultural Dialogue, EU Values and Diversity” του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στις 16 Δεκεμβρίου 2020 τη δεύτερη εκδήλωσή Κεντρικής Διάλεξης με τίτλο «Γυναίκες στη Διπλωματία». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια: Οικοδόμηση Δυνατοτήτων και Ανθεκτικότητας μέσω της Εκπαίδευσης και της Έρευνας» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Στην εκδήλωση απήυθυνε χαιρετισμό ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής Αθανάσιο Ζέρβα, του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, ο οποίος υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της ενδυνάμωσης των γυναικών για τη συμμετοχή τους στη διεθνή διπλωματία καλωσορίζοντας τη συμμετοχή διακεκριμένων προσκεκλημένων που προωθούν τη γυναικεία εκπροσώπηση. Κεντρική Ομιλήτρια της Εκδήλωσης ήταν η Εντιμότατη Κυρία Elizabeth K. Lee, Γενική Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη, η οποία μίλησε για την εξέλιξη της συμμετοχής των γυναικών στην Αμερικανική διπλωματία. Η κυρία Πρόξενος, επισήμανε ότι αυτή η εξέλιξη κατέγραφε, ιστορικά, μια πορεία διεκδικήσεων των γυναικών που δεν θα πρέπει να λησμονείται από τις επόμενες γενιές. Την Κεντρική Ομιλία πλαισίωσε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με πανεπιστημιακούς από τα Τμήματα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου και Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Πιο συγκεκριμένα, η Επίκουρη Καθηγήτρια Χαρά Καραγιαννοπούλου από το Πάντειο Πανεπιστήμιο επικεντρώθηκε στον ρόλο των γυναικών ως συντρόφων των διπλωματών ενώ από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η Επίκουρη Καθηγήτρια Καλλιόπη Χαΐνογλου συζήτησε την έλλειψη εκτεταμένης γυναικείας εκπροσώπησης σε διεθνείς οργανισμούς και νομικά όργανα και η Επίκουρη Καθηγήτρια Φωτεινή Μπέλλου, Επικεφαλής του EU Security Watch-spot και Διευθύντρια της Έδρας UNESCO, ανέλυσε την σημασία της μεγαλύτερης γυναικείας συμμετοχής ως διαμεσολαβητών σε όλα τα στάδια των διεθνών ειρηνευτικών διαδικασιών και διαπραγματεύσεων.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από 130 πανεπιστημιακοί φοιτητές, στρατιωτικό προσωπικό και ειδικοί εμπειρογνώμονες του συγκεκριμένου αντικειμένου. Ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με τους συμμετέχοντες, κατά την οποία υπογραμμίστηκε η σημασία των συνεχών προσπαθειών για μεγαλύτερη παρουσία του γυναικείου φύλου στους φορείς εξωτερικής πολιτικής και για μια πιο ουσιαστική γυναικεία εκπροσώπηση σε όλους τους τομείς χάραξης πολιτικής. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη προώθησης του θεματολογίου Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια, υπό το φως της 20ης επετείου του θεμελιώδους Ψηφίσματος 1325 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.